Левзея (Leuzea carthamoides)

левзея

левзея

Левзеята, известна още като маралов корен, е растение, познато със силно тонизиращите си и укрепващи свойства.

Вирее в Североизтона Азия и Сибир. У нас се използва в много комбинирани лекарствени препарати, предназначени за тонизиране, борба с умората и стреса.

На пръв поглед мараловият корен е съвсем обикновено растение. Външните му характеристики силно наподобяват магарешкия трън.

Преположения за лечебните свойства на растението левзея са направени след наблюдение на елени, които са предпочитали левзеята като храна през размножителния си период.
Руски ботаници са подложили маралския корен на изследвания, в резултат на което са установили в състава му множество активни вещества. Сред тях са се откроили по-особен клас – тритерпеноиди. Това са фитоекдистероидите (екдистероните), за които се смята, че придават специфичните свойства на растението.

Лечебни свойства притежават и корените на расстението. Те съдържат етерични масла, витамин С, соли, смолисти и дъбилни вещества.

Екстракти от растението се прилагат при състояния с различна симптоматика като умора, изтощаване, психично напрежение, полова слабост и други.

Растението действа общоукрепващо, като повишава дейността на черния дроб, сърцето и мозъка, стимулира мускулната работа, мисловната дейност и запаметяването, повишава половата активност, подобрява настроението, действа тонизиращо и ободряващо при болни след прекарани тежки инфекциозни заболявания.

Левзеята е силен антиоксидант. Тя ограничава вредното действие на свободните радикали, които предизвикват преждевременното стареене на клетките.

Билката се смята за слабо токсична и добре понасяна от повечето хора. Не са регистрирани случаи на натравяне след употреба, но консумацията на растението не е препоръчителна при бременни и кърмещи жени, поради наличието на екдистерони в нея. Хора, приемащи анаболни средства, също трябва да я избягват.


8667 Общо преглеждания 3 Преглеждания днес

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

%d блогъра харесват това: